Reviews / Recommendations

Dunkirk: Filmul pe care trebuie să îl vezi vara asta

maxresdefault

Christopher Nolan – regizorul, scenaristul și producătorul de film cunoscut pentru Memento, trilogia The Dark KnightInceptionsau Interstellar – revine cu o nouă capodoperă cinematografică: DUNKIRK.

Filmul prezintă una dintre dramele din cel de-al Doilea Război Mondial. Acum 77 de ani, 400.000 de soldaţi britanici şi aliaţi au rămas blocați într-o luptă care avea să decidă soarta omenirii. Iar regizorul filmului a ales să spună această poveste grandioasă folosind cel mai mare format de cinema posibil. Cea mai recentă producţie a sa este filmată în proporţie de 70% cu camerele IMAX şi trebuie să fie vizionată în acest format, pe cele mai mari ecrane din ţară, disponibile doar la Cinema City. În sala T IMAX ai parte de 26% mai multă imagine decat într-o sală standard, simţindu-te ca şi cum ai fi în mijlocul celor 400.000 de oameni care luptă pentru supraviețuire.

Povestea filmului urmărește trei fire importante care acoperă perioade diferite de timp: unul care începe pe uscat și acoperă o săptămână, unul pe mare, acoperind o zi și unul în aer acoperind o oră. Acestea sunt interconectate într-o narațiune neliniară. Ideea acestui film împreună cu cele trei perspective i-au venit regizorului acum 25 de ani, când naviga împreună cu soţia sa, Emma către Dunkirk.

Nolan a structurat povestea din punctul de vedere al personajelor, bazându-se mai puţin pe dialog şi concentrându-se asupra detaliilor vizuale. Aşa cum a declarat şi actorul Aneurin Barnard, Nolan a nu a dorit să folosească mult CGI în acest film, astfel “dacă vezi un avion căzând în apă, chiar este un avion căzând în apă.” Dacă tot am menţionat avioanele, aeroplanele folosite au fost reale şi filmate pe plajele Franţei unde evenimentele au avut loc cu adevărat. S-au folosit două Supermarine Spitfires, un Hispano Buchon, mascat ca şi un Messerschmitt Me 109 şi bombardiere controlate de la distanţă Heinkel He 111.

 

Pentru a sublinia faptul că armata britanică a trebuit să se bazeze foarte mult pe civili pentru evacuarea soldaţilor, au fost găsite şi folosite câteva dintre bărcile originale.

Ca parte din casting putem vedea vechi colaboratori ai regizorului ca Tom Hardy şi Cillian Murphy. Procesul de casting a durat câteva luni, Nolan dorind ca distribuţia să fie din insulele britanice, iar actorii mai principali să fie necunoscuţi, concentrându-se pe partea terestră unde foarte mulţi actori extra au folost folosiţi din dorinţa de a arăta efectele războiului asupra identităţii soldaţilor.

 

Întreaga acţiune a acestui film este ajutată şi complementată în egală măsură de coloana sonoră remarcabilă a lui Hanz Zimmer. Pornind de la sunete precum ticăitul unui ceas, Zimmer a reuşit să creeze o linie melodică cu note în crescendo, care amplifică suspansul şi captivează publicul (ca o mică paranteză, ticăitul provine de la ceasul de buzunar al regizorului, pentru a adăuga o notă personală).

Filmul este o capodoperă cinematică, demnă de un Oscar şi probabil unul dintre cele mai bune filme pe această temă, punctând o înfrângere momentană a Forţelor Aliate dar imortalizând perseverenţa spiritului uman.

Trăiește și tu experienţa DUNKIRK în fața marelui ecran, în format 2D (în toate cinematografele Cinema City din ţară) și IMAX 2D (la Cinema City din AFI Cotroceni Bucureşti şi Shopping City Timişoara). Mai multe detalii pe http://www.cinemacity.ro.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=F-eMt3SrfFU

Behind the Frame: https://www.youtube.com/watch?v=wyTKAyqsIHY

Vizionare plăcută!

“Dunkirk este cel mai bun film al regizorului Christopher Nolan cu cea mai bună coloană sonoară compusă de Hans Zimmer. Este o realizare cinematografică viscerală.” – The Guardian

“Filmat cu camere IMAX, Dunkirk este o experienţă captivantă, care pentru aproape doua ore, îţi acaparează toate simţurile. Dunkirk este un blockbuster cu un buget uriaş, ce poate fi numit film de artă. Cu siguranţă, este cel mai bun film al anului de până acum.” – Entertainment Weekly

“Dunkirk oferă tot ceea ce publicul şi-ar putea dori de la un film regizat de Nolan.” – Variety

 

Surse: comunicat oficial Cinema City – Shopping City Timisoara, Wikipedia, Warbirds news

 

Advertisements

One thought on “Dunkirk: Filmul pe care trebuie să îl vezi vara asta

  1. Foarte frumos exprimat si detaliat, fara spoilere. Filmul este intr-adevar o capodobera si merita Oscar, cel putin unul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s