Articole

Sinele

realityAzi o să te îndemn să priveşti mai atent la eul personal, la acest sine al nostru şi la ce se întâmplă atunci când nu îl analizăm corect sau îi dăm prea multă atenţie.

Adevărul este că, de cele mai multe ori cauza principală a problemelor noastre este sinele.

„Nu am fost tratat corect!”; „S-a purtat nedrept cu mine! Ce a vrut să spună cu…?”, etc.

Dacă ne analizăm corect vom vedea că, de cele mai multe ori aceasta este cauza principală şi cea mai frecventă a tuturor nefericirilor şi necazurilor noastre; se pare că acest sine este duşmanul nostru suprem şi cel mai constant.

Atunci când este vorba de eul propriu suntem foarte sensibili şi protectivi. Ne imaginăm ofense acolo unde nu sunt, suntem gata să spunem imediat şi să punem înainte ce rău ne-a fost făcut sau ce incorect am fost trataţi. Dacă te gândeşti bine, chiar şi în viaţa de zi cu zi vedem asta la noi înşine dar şi la cei din jur. Cat de uşor ne enervăm atunci când aşteptam mai mult decât „ar trebui” la o coadă, sau cât de uşor devenim nemulţumiţi dacă ne-a fost aruncată numai o privire care nu ne-a convenit. De ce? De ce ne oprim aşa de mult în aceste aspecte inutile şi facem din ele o catastrofă personală?

Există şi cealaltă extremă când sinele te face să te mândreşti cu umilinţa ta. Să îţi spui ţie ce „extraordinar de bun” ai fost când ai dat întâietate altuia (cu toate că acest gest ar trebui să fie unul natural, nu să devină o sărbătoare atunci când este făcut).

Când gravitezi în jurul sinelui propriu totul în jur ţi se va părea incredibil de anapoda şi dezgustător de incorect. Dar mai priveşte o dată din afara zonei de confort în care te aflii, este oare chiar aşa?

Nu ştiu dacă ai observat dar atunci când sinele îşi „cere drepturile” se întâmplă ceva: inima preia controlul asupra minţii…şi asta nu este bine!

Când inima se umple de amărăciune mintea începe să funcţioneze greşit. Mereu va fi ordinea aceasta – prima dată inima şi apoi mintea.

Personal nu cred şi nu sunt de acord cu fraza siropoasă „urmează-ţi inima!” e cel mai greşit sfat pe care îl poţi da! (şi mai sus ţi-am zis de ce).
Asta este o bună lecţie psihologică pe care o putem învăţa azi.

După cum a spus o dată Martyn Lloyd-Jones: „Când sinele se afirmă se cauzează această inversiune a adevăratei ordini şi a adevăratului simţ al proporţiei.”

Şi aşa este! În final majoritatea necazurilor noastre sunt cauzate de faptul că suntem guvernaţi de simţuri, de inimă, în loc de o gândire clară şi o abordare sinceră a lucrurilor.

Din cauza inimii şi a puterii pe care o are asupra noastră, atunci când ea preia controlul, devenim incapabili să mai gândim cu claritate şi devenim iresponsabili. Inima îl năuceşte pe om de cele mai multe ori.

Cum rezolvăm această problemă? Nu simplu!

Dar primul pas este ca să nu îţi mai laşi gândirea guvernată de simţuri. Ieşi afară din sfera ta personală unde crezi (ca toţi ceilalţi) că totul gravitează în jurul tău şi analizează situaţia într-un mod onest şi corect.

Iar apoi…nu te mai lasa afectat de fiecare „nimic” sau impresie care se aşează pe crengile gândurilor tale. Fă curat! Dă afară cuiburile care nu sunt binevenite. Ai capacitatea de a face alegerea corectă şi de a te controla pe tine însuţi.

Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată şi fără ziduri. – Proverbe 25:28
Mult succes în analiza corectă a sinelui! 🙂
sinele

Photo credit: weheartit.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s