Articole

Nesiguranţa – Inamicul mut!

536857_310862882326184_1544222576_n   Nesiguranţa este sentimentul care ne macină pe toţi dar alegem mereu să-l ignorăm, să îl îngropăm şi să îl negăm. Întrebarea mea este De ce? (De ce alegem sa facem asta?) Şi iată şi răspunsul meu: avem impresia că dacă nu ascundem cu adevărat cine suntem nu o să fim acceptaţi, din cauza condamnării pe care o simţim. Şi ştii acel citat din lumea virtuală „Be yourself, everyone else is already taken”, când îl citim ne simţim mai bine doar că problema este ca noi nu prea suntem „noi înşine”, de cele mai multe ori alegem să mergem cu mulţimea. Ai ajuns până acum undeva mergând cu mulţimea? Ai ajuns unde ţi-ai propus? (nu trebuie să îmi răspunzi la aceste întrebări, adresează-ţi-le personal, vorbeşte cu tine şi răspunde-ţi, o sa vezi că eşti un om interesant şi poate o să găseşti lucruri care nu te-ai fi aşteptat să le gândeşti).

Gândurile tale te controlează pe tine sau tu controlezi gândurile tale?

De fapt, totul porneşte din gândurile tale. Ceea ce gândeşti va fi ceea ce ai în inimă şi în final vei acţiona pe acea bază.

Deci care e soluţia?

Nu mai gândi lucruri negative, nu iţi mai repeta în cap lucruri ca: „nu pot”, „oare ce va spune X si Y?”, „eu nu sunt in stare să fac asta”. Înlocuieşte-le cu „Eu pot! Şi orice ar spune X si Y eu ştiu ca o să mă descurc”. Nu iţi mai face atâtea griji că o sa greşeşti şi o să o „dai în bară”, suntem oameni. Vrei să ştii un secret? Toţi greşim, dar aşa învăţăm şi partea bună e că avem ocazia să nu mai repetăm greşeala şi în plus, niciunul din noi nu s-a născut învăţat.

Un om inţelept mi-a spus o dată „Nu putem controla ceea ce spun alţii despre noi dar putem controla ceea ce credem!”

Cei care condamnă ceva ce nu înţeleg sunt, de obicei, oameni `mici` la suflet.

De asemenea, prin cuvintele tale poţi influenţa ceea ce gandeşti, de aceea NU mai rosti peste tine nemulţumirea ta! Ţine minte asta, sublinează fraza asta undeva şi aminteşte-ţi să nu mai vorbeşti lucruri negative.

Nu există vorbire neutră, ori te zideşti pe tine şi pe cei din jurul tău prin vorbirea ta…ori dărâmi tot, e alegerea ta. Aşa că, vorbeşte cuvinte de încurajare peste tine şi în circumstanţele tale. Şi atunci cand chiar ai o zi proastă adu-ţi aminte că atitudinea face diferenţa. Dacă simţi nevoia să te descarci , vorbeşte cu cineva apropiat, un prieten, rudă, soţ/soţie, cineva în care ai încredere şi ştii că te va inţelege şi iţi va da un sfat bun. Adu-ţi aminte că nu te poti compătimi şi să fi puternic în acelaşi timp. Încearca să rezolvi problema pe care o ai (sau care o simţi) astfel încât să nu mai fie necesar să revi asupra ei…vreodată!

Deci cum devenim mai siguri pe noi?

Nu mai vorbim negativ despre noi înşine, din contră, vom vorbi pozitiv.

Vom ocoli comparaţiile, gata, nu ne mai comparăm cu ceilalţi pentru că fiecare este unic, are talente şi abilităţi diferite şi daca traieşti încercând să faci ceva ce probabil nici nu îţi place, nici nu te pricepi foarte bine (doar o faci pentru ca aşa face şi cel de lângă tine) atunci cu siguranţă o să trăieşti nemulţumit. O să îţi dau un exemplu ca să înţelegi 🙂 Eu nu mă pricep la pictat, deloc…eu şi pictura suntem parelele! Dar mi-ar plăcea să am talent în direcţia asta, dar dacă o să stau să mă chinui să pictez zilnic ştiu că nu o să mă pricep aşa cum aş vrea, aş ajunge să fiu nemulţumită de mine şi să am aşteptări care (cred ca eşti de acord) nu ar fi cazul să le am.

De aceea găseşte ceva ce iţi place să faci şi ştii că eşti mulţumit de acel lucru şi fă-l iar şi iar şi iar… dacă te face fericit, pentru mine e suficient. Asta completează ce vreau să îţi spun mai departe, concentrează-te pe potenţial, nu pe limitări. Dacă ştii că ai potenţial într-un anumit domeniu, nu te lăsa! Chiar dacă mai cazi, ridică-te şi nu te da bătut!

Spre final vreau să îţi spun să ai curajul să fi diferit şi să faci faţă criticii, vei fi crititcat, toţi suntem, dar analizează de unde vine această critică. Dacă e din partea cuiva care o face spre binele tău, din dorinţa de a te ajuta să îţi atingi potenţialul despre care vorbeam, e constructivă! Restul…ignoră! Cunoaşte cine eşti, cunoaşte-ţi valoarea şi astfel nu vei mai fi confuz când vor veni astfel de situaţii peste tine.

Îţi doresc succes şi să ai o zi extraordinară (aşa ca tine!)

Pe data viitoare!

„O viaţă care nu este analizată, este un fel de moarte.” (Plato) 429190_369048883174250_317195868_n

Advertisements

4 thoughts on “Nesiguranţa – Inamicul mut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s