Articole

Procrastinarea- un obicei greşit!

procrastinate_400
Procrastinarea conform dex-ului este: A amâna în mod nejustificat începerea unei acțiuni, în special din cauza neglijenței habituale sau a lenei; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa.
Cu alte cuvinte, este acel moment în care îţi spui: „Lasă că am timp sa fac asta şi mai tarziu, hai să mai verific o dată facebook-ul!” (în loc de facebook, poţi pune orice altă activitate care o faci fără un scop anume). Da, eu mă lupt cu procrastinarea zilnic şi sunt convinsă că şi tu, în loc să inveţi te gandeşti ca e mai fain sa vezi acel episod din serial care a aparut săptămâna asta şi încă nu ai apucat să îl vizionezi, sau ai o carte care stă pe birou de săptămâni aşteptând sa fie terminată, însă ai lăsat praful pe ea amânând lectura pentru o emisiune la TV.
Şi spun că mă lupt şi cred că şi tu, pentru că atunci când trebuie sa facem ceva vine imediat acel sentiment de „chiar trebuie? Nu aş putea să las asta pe mai încolo? Poate o să încep de mâine…”
Atunci când ai identificat acest sentiment şi ai astfel de gânduri te rog sa le ignori! Mai bine gândeşte-te la sentimentul pe care îl vei avea când vei ştii că ai terminat tot ce ti-ai propus sau ai avut de făcut pe ziua respectivă. Acum nu sugerez să iţi pui 10 ţeluri pe aceeaşi zi, şansele să le finalizezi pe toate sunt foarte mici, pentru început alege 2 sau 3 lucruri pe care chiar îţi doreşti să le faci azi şi nu renunţa până nu le-ai făcut. Poate ţi-ai propus să inveţi o limbă nouă şi ai amânat spunându-ţi ca iţi trebuie 2 sau 3 ore pentru ea, un astfel de timp este prea lung, mai ales pentru început, redu-l până la jumătate de oră, cred că este destul de rezonabil. Sau, poate ai ţi-ai propus să faci sport însă spui că eşti prea obosit, sau nu ai timp acum deoarece ai început deja să iţi verifici mail-urile sau mai vrei sa trimiţi un tweet şi mai bine incepi de mâine. Greşit!
Soluţia procrastinării este” ACŢIUNEA!”
Chiar aşa simplu? Da! Am încercat tot felul de metode cu liste lungi, task-uri setate pe ore sau altele de acelaşi fel, însă cel mai simplu şi mai eficient mod de a fi productiv este de a trece direct la acţiune ACUM.
Începe acum să faci ceea ce trebuie, nu este nevoie să termini tot dintr-o dată sau cât mai repede, împarte-ţi munca dacă asta te ajută dar asigură-te că zilnic lucrezi câte puţin la ceea ce ţi-ai propus. Ca un ajutor, te poţi răsplăti la finalul zilei cu acel episod care ai tot vrut să îl vezi din serialul tău favorit, dar asta numai după ce ai „muncit” pentru el.
Un alt lucru important este sa ignori orice distragere. Ne trebuie câteva minute bune să ne punem în dispoziţia de „a munci” şi dacă tot eşti întrerupt ajungi în acelaşi punct de început iar şi iar şi iar şi iar…aşa că închide reţelele de socializare, igoră telefonul şi pentru perioada în care ţi-ai propus să lucrezi, lucrează!
Poate tu nu ai probleme cu dieta sau greutatea sau sportul, dar îţi dau doar un exemplu de obiectiv amânat pe care l-am întălnit foarte des la oameni care începe cu: „de mâine încep să mânânc mai sănătos”, mai bine gândeşte-te „de acum, din exact acest moment voi mânca mai sănătos, chiar dacă azi dimineaţă poate nu am avut cel mai ideal mic dejun, de acum, din acest moment eu aleg să fac alegerea corectă!” Nu îţi face griji dacă uneori o să ai momente de procrastinare, nu te învinui prea tare, treci peste şi alege corect, ai şansa asta în fiecare clipă.
Poţi să faci ceea ce ţi-ai propus, eşti capabil, trebuie doar să vrei!
Îţi doresc succes !

Pe data viitoare!

_

cards,funny,procrastination,textpix-980a97c9de216b381af7805fbb7aedb0_h

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s